Bewust omgaan met voeding? Dan ook met bouwmaterialen!

Het Voedingscentrum in Den Haag is een stichting die zich ten doel stelt om de inwoners van Nederland met raad en daad terzijde te staan in het maken van de juiste keuzes in voeding. Met de voorbeeldfunctie die men heeft, achtte men het raadzaam om de verbouwing van het pand in Den Haag volledig vanuit de duurzaamheidsgedachte te doen.

LIAG Architecten uit Den Haag wist daar de perfecte partij voor, één waar men al langer mee samenwerkte: Hardeman Maatwerk voor interieurs uit Lunteren. Gert Bruinekreeft, commercieel manager bij Hardeman Maatwerk voor interieurs, is aan het woord, over deze bijzondere opdracht.

Voedingscentrum
De ruimte ademt rust uit dankzij de toepassing van natuurlijke materialen.

Circulair gebouwd met gerecycled materiaal
“Wij konden het plaatje prima invullen. Niet alleen omdat we expertise hebben in circulair bouwen, ook nog eens omdat we vanuit de duurzaamheidsgedachte bij Hardeman gerecycled materiaal hebben liggen. De combinatie van precies de passende, hergebruikte materialen uit voorraad kunnen pakken en weten waar de rest ingekocht moet worden, is de sleutel tot het succes.”
Het vilt, verwerkt op de deuren, is gemaakt van gerecyclede PET-flessen. “Dit AKOpanel betrekken we van IBOMA”, vervolgt Bruinekreeft zijn verhaal. “Het is akoestisch materiaal, geluidsdempend.” Onder de werkzaamheden van Hardeman vielen het bouwen van de trap, de balie en de kasten die tevens als kantoorwanden dienen, waarbij de werkzaamheden verdeeld waren over de vierde en vijfde verdieping. Bruinekreeft: “Trap, balie en kasten zijn gebouwd uit hergebruikt Fins vuren. Zelfs het glas in de kasten komt uit recycling. Ook de perskamer, onderdeel van het geheel, hebben we mogen bouwen.”

Natuurlijke uitstraling en vernuftige hertoepassingen
Bruinekreeft is vol lof over het ontwerp van de architecten van LIAG. “Op de balie en onder aan de trap is echt mos aangebracht; dit loopt door in de vloerbedekking. Natuurlijk, fris en smaakvol. De kluisjes voor het personeel zijn bestaande lockers uit een oude Boeing. De hangende kuipstoelen zijn qua frame gemaakt uit bestaand Fins vurenhout, de gemonteerde kunststof zittingen komen uit het Excelsiorstadion. Zo heeft alles een nieuwe bestemming en zijn eigen verhaal.”

Voedingscentrum
Het aangebrachte AKOpanel van IBOMA is gemaakt uit gerecyclede PET-flessen.

Niet over één nacht ijs gegaan
“We hebben voordat we de opdracht kregen eerst ons commitment moeten tonen aan het Voedingscentrum. Het eisenpakket was zwaar en men wilde zeker weten of we eraan konden voldoen. We zijn vooraf uitgenodigd, hebben een briefing gehad en hebben daarna een cursus moeten bijwonen die vanuit LIAG Architecten onder leiding van Arie Alberts georganiseerd werd. Uiteindelijk kijken we terug op een uniek project en een schitterende samenwerking tussen het Voedingscentrum, LIAG Architecten en Hardeman Maatwerk voor interieurs. Omdat we gebruik maken van bouwmaterialen, voelen we ons als Hardeman ook verplicht om zorg te dragen voor het economisch gebruik én hergebruik daarvan. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is ons toevertrouwd”, zegt Bruinekreeft ter afsluiting.

Tekst: Jan Mol   Beeld: Hardeman Maatwerk voor interieurs